Befinner mig i december 2015 när jag skriver dessa rader. Några saker är kanske inte möjliga men man kan alltid hoppas. Får se i slutet av 2016 om min kristallkula är med mig.

2015 har varit jobbigt för politikerna i EU och Sverige. Men 2016 kommer att bli ännu tuffare. Om man inte kan visa att man kan hitta bra lösningar för imigration/integration så kommer det att vara fritt fram för andra mörka krafter. EU måste samla medlemsländerna under en gemensam strategi. Varför inte göra som när man väljer påve - sätt alla regeringschefer under ett tak och släpp inte ut dom innan man fattat ett gemensamt beslut. Någon får "offra" kavajen så det kommer vit rök i skorstenen. Man måste skilja på personer som behöver skydd på grund av krig och personer som av ekonomiska skäl vill få ett bättre liv. Dessutom måste media och politiker börja intressera sig för hur integrationen skall genomföras i praktiken och inte bara i teorin.

Tror att vi får ett nyval i slutet av 2016. Antalet asysökande måste ner och detta kommer Miljöpartiet få svårt att acceptera. Det som talar emot nyval är - att det bara skulle gynna  SD.  Kanske en ny lösning mellan Socialdemokraterna och några andra partier kan vara en tillfällig lösning.

 

 • Skapa en statlig Integrationsmyndighet som samordnar arbetet mellan kommunerna. Använd den digitala tekniken.
 • Låt kommunerna året innan komma med förslag på hur många man klarar av att ta emot - utan att äventyra samhällsfunktionerna.
 • Arbetsförmedlingen kan inte sitta på två stola samtidigt. Hjälpa nyanlända och samtidigt hjälpa långtidsarbetslösa. Har arbetat med långtidsarbetslösa i tio år och idag är det inte bra.
 • Integrationschef i kommunerna som samordnar arbetet.
 • Vi behöver fler nya enkla arbeten. Blir tufft för socialdemokraterna att acceptera detta. Men nödvändigt.
 • Skapa resursjobb för långtidsarbetslösa nära pensionen. Arbete med samhällslön inom skolan & vården.
 • Att EU 2016 tonar ner att man vill utvidga med fler länder. Det räcker med det "klavertrampet" man gjorde med att föreslå ett samarbetsavtal med Ukraina - som innebar att man trampade Putin på tårna och gav upphov till Ukrainakrisen. Få istället med Ryssland på tåget - ta bort sanktionerna - och lägg krafterna på att får slut på kriget i Syrien och bekämpa IS. 
 • Att Sverige inte skall vara världens och EU:s "moraltant".Tro allt vi gör är riktigt och det andra gör är fel. Att vi i detta landet "blir vuxna" och inte är så naiva.
 • Att EU medborgarnas länder kan ta hand om sina egna så att jag slipper få dåligt samvete för att jag inte betalar "straffskatt" när jag besöker olika affärer.
 • Sverige gör som Norge och Danmark inför tillfälliga uppehållstillstånd i 5 år och begränsar ytterligare anhöriginvandringen.
 • Mer jämställt när det gäller ensamkommande barn. Inte som idag 80% pojkar.


Hört på stan och i media:

Två kompisar pratade flyktingkrisen.
Den ena sa: "Har du engagerat dig på något sätt". 
Den andra svarade: "Den dag statsministern upplåter Harpsund till
flyktingboende, kungen upplåter sina slott till samma sak och när Bert Karlsson
blir kvinnlig ärkebiskop - då skall jag börja fundera på vad jag kan göra."
 

Tycker att Bert Karlsson skall få ett pris av regeringen. Han har fått utstå mycket "skit" i medierna. Att arbeta och organisera vid fyllda 70 år är en bedrift och borde premieras. Han organiserar det som staten inte klarar av. Att han samtidigt tjänar några kronor - får anses vara en bisak

 


Ibland säger vi till våra barn:
"Ta inte in mer mat i munnen än du kan svälja."

 Vår statsminister sa i ett uttalande att han hade förhoppning om att 23.000 av våra asylsökande som kom till Sverige 2015 skulle kunna överföras till andra EU länder genom EU:s fördelningssystem. Detta får nog anses som ett naivt tänkande. Här sitter Sverige med "Svarte Petter".  


 

Debattartikel i Götebors-Posten 151229 av Stefan Hedlund
Professor i öststatsforskning. Centrum för Rysslandsstudier
vid Uppsala Universitet.

"Flyktingkrisen: Sverige har fallit tungt från sin pompösa position som moralisk stormakt och vi borde ha förståelse när politiker och medier i
våra grannländer riktar tung kritik mot oss."

"Den moraliska stormaktens grundläggande dubbelmoral har aldrig
varit tydligare."