Man läser tidningar, nyheter på Internet och ser på olika tvprogram. Vissa saker är svåra att förstå. Har samlat detta här - och kanske någon -  kan förklara ett och annat för mig. Vi lever i Sverige och jag brukar kalla det för "Landet lagom". Naiva är medborgarna - har någon sagt - kanske är vi något annat också.

Man har problem på vissa asylboenden med att islamister trakasserar kristna. I ledaren av Susanna Birgersson - GP 151207 berättas om en kvinna som ringde från ett asylboende i Sörmland och var livrädd att något skulle hända hennes barn. Personalen på asylboendet kan inget göra.

Tycker att religionsfrihet är självklart. I ett av nyhetsprogrammen kommer jag speciellt ihåg ett inslag. En Etiopisk kvinna hade under en tid blivit trakasserad. Hon tröttnade och konverterade till kristendomen. Reporten och kvinnan åkte till hennes tidigare stadsdel och hon blev igenkänd. Hon trakasserades igen. Reportern sa: "Så kan Ni väl inte säga till henne - detta är Sverige." "Då hördes en röst i gruppen - "Detta är inte Sverige."

Varför är 80% pojkar och 20% flickor av de ensamkommande barnen som söker asyl i Sverige? Är inte Sverige ett land som förespråkar jämställdhet. Är det inte vi som bestämmer?


Kan det vara så svårt…   Inlägg: Norra Halland 151215 - Kba-Posten - Göteborgs-Posten
Tyvärr förstår inte politikerna i ”glashuset” att det behövs samordning för att lyckas med integrationen. Vi behöver börja med att skapa en statlig central  ”Integrationsmyndighet” för att samordna och sprida bra idéer mellan kommunerna med den digitala tekniken. Bra om  alla kommuner tänker till och samordnar arbetet med integrationen. Börja med att tänka nytt – riv murarna mellan migrationsverket och kommunerna. Lägg alla hjälpinsatser på ett ställe. En byggnad i kommunen där hjälporganisationerna kan vara och personer som vill hjälpa till kan kontakta. Kommunens växel kan vara ”navet” för att slussa samtal vidare. Att ha som idag olika ”penningpåsar” är ineffektivt – för alla måste ju ha samma mål – en bra integration.
Har någon kommuninvånare har en bättre idé – så fram med det - för politikerna behöver hjälp.
 

Uppdrag granskning-Rapport-Aktuellt-160427
Handlar om Gode män som har förskingrat stora belopp för personer som står längst ner på samhällsstegen. SKL:s jurister har rekommenderat att inte anmäla personerna som har försnillat pengar. Överförmyndaren från Skövde som intervjuades i programmet menade att man satt på två stolar. Anmäler man får man inga gode män. Han gav inte mig någon större företroende. Han sköter inte sitt arbete. Länsstyrelsen som är satt att kontrollera detta - gör bara stickprov. Kallar detta för dubbelmoral och skandal i ett modernt samhälle. Man kan inte låta tankarna gå till att "bli god man så blir du rik" på dom svagast bekostnad. Hoppas att "Bambse" ändrar på detta - så det blir lite ordning på torpet. 

 

April 2016
När Mona Sahlin skriver ett osant intygande - drar åklageren igång en förundersökning innan någon hinner blinka. Men när en god man har köpt en TV på sin klients bekostnad - och beviset hänger framför ögonen på reportern - händer ingenting. I "landet lagom" är det skillnad på folk och folk.
 

April 2016
Liberalernas nya loga. Den har nog kostat en bra slant. För mig
liknar det mer reklam för "Viagra".  Undrar vad detta parti egentligen "står" för i svensk politik. Under 8 år har Jan Björklund inte skapat mycket positivt inom skolan. Införandet av 1:e lärare är en katastrof -  som redan nu skapar kaos. Går ut över kunskapsmål och elever.
 

April 2016
Vår statsminister sa i riksdagsdebatten att i Sverige skall vi hälsa och ta i hand - oavsett religös övertygelse. Menade han då bara personer som är politiker eller menade han alla som bor i Sverige? I Agenda 160501
uppfattade jag att Alice Bah Kuhnke kände stadsministern och att han menade bara personer som är politiker. Om det nu är så att statsministern bara menar politiker och att annat skall gälla för oss andra dödliga så uppkommer som jag ser det ett problem - eller kanske flera. Tänk den försäljningschef som skall anställa en säljare. Vågar han ta risken att anställa en person med en annan etnisk bakgrund. Det kan bli både en anmälan till DO och kosta en slant.
Nog snart dax att fundera på hur vi skall ha det i "landet lagom" - annars kan det bli problem.
 

Nyhetsprogrammet Aktuellt 160518
Problemet med bilbränder i bl.a Norrköping och Borlänge - där blåljuspersonal inte är välkomna. Programledaren frågade rikspolischefen Dan Eliasson varför man inte kan upprätthålla ordningen - det är ju deras skyldighet. Dan Eliasson förklarade att integrationen inte bara kan läggas på polisen utan det är flera myndigheter som måste samverka. Reportern forsatte på detta spår med sin utfrågning. Jag förstår inte hur vi i Sverige kan vara så naiva och tro att integrationen skall skötas av polisen - det måste ju vara för personerna i "glashuset" som har huvudansvaret för integrationen. I landet "lagom" har vi inte kommit till  insikt att vi behöver en integrationsminister som kan samordna arbetet och hjälpa kommunerna med tankar och ideér hur vi skall få människor till ett meningsfullt liv.
 

Om det händer många olyckor när man kör och pratar i mobilen. Varför förbjuder man inte detta i "Landet lagom"? Det finns ju headset.
Dödsolycka på Gotland. Varför tillåter man studenter att åka på lastbilsflak? 
 

160525
Nu har Stefan Lövén bildat om sin regering. Någon Integrationsminister blev det inte. Näringsministern skall arbetea med att ta fram "nya enkla arbeten". Statsministern fick frågan i Aktuellt om han kunde ge några exempel på arbeten som skulle passa för personer med låg utbildning. Han svarade att detta får man samtala med näringslivet om. Förstår inte - det finns en massa statliga verk - där det kan skapas "nya enkla arbeten". Är det närings-livet som skall skapa - och staten sitta på "ändan" och titta på. Då blir det problem.

Juni 2016 - Nyhetsprogram
Lätt att få in droger på landets rättspsyk. Sjukhus och rättspsyk jämställställs enligt lagen. Man får bara i begränsad omfattning kontrollera post och besökare. Chefsläkaren måste godkänna öppnandet av varje enskild försändelse. Tänk er kombinationen - drogpåverkad-vapen-person som är dömd för grova brott - "vilken cocktail" - där vill ingen vanlig människa komma ivägen. Här måste lagstiftarna tänka om.

Landets största rättspsykiatriska kliniker; Karsudden, Säter, Vadstena, Sundsvall, Växjö och Stockholm larmar gemensamt om att dömda brottslingar på grund av dagens lagstiftning kunnat smuggla in:
Skjutvapen
Knivar
Narkotika
Brandfarliga vätskor
Drönare
 

160623 - Brexit - Lyssna på vad folket säger.
En stor dag för demokratin. Jag förstår inte att vissa svenska politiker och politiker inom de stora länderna i EU inte förstår att det inte är vad de tycker utan att invånarna också har en åsikt. Just nu tycker en majoritet av invånarna i EU - att EU går åt fel håll.

Sluta att trampa Putin på "tårna" -  tona ner överstatligheten - och kom med förslag på hur vi skall lösa imigrationen och integrationen i medlemsländerna. Om vi börjar där så kommer vanligt folk att känna igen sig och förstå syftet med EU. Gör saker som vanliga med-borgare tycker är viktigt. Just nu befinner sig politiker och EU:s medborgare på olika planeter. Demokrati skall ju utgå från folket och inte tvärtom.
 

160626 - Rapport - angående att oljebolaget OK tappar medlemmar
Förre VD:n Göran Lindblå avgick vid 60 år. Har får pension under sin livstid. Om han lever till sin 85 årsdag - kostar det företaget och medlemmarna 65 miljoner kronor. 
Styrelseordförande Ines Uusmann gick dessutom ut och försvarade avtalet med orden:
"Vi vill ju inte att vår vd ska bli en fattigpensionär." Ett uttalande som OK sedan bad om ursäkt för.
Nuvarande vd:n tjänar 228.000:/mån så han som avgick hade nog en inkomst och av-sättning till pension - så han behövde nog inte bli en "fattigpensionär".
Ines Uusmann har ju tidigare gjort uttalanden som fått mig att fundera om "hon har allt  i behåll". Hon sa under sin tid som IT minister att "Internet är en dagslända". 
Förstår inte att vissa personer för nya förtroendeuppdrag. Varför inte gå i pension och bli "fattigpensionär" - det är kanske där problemet sitter - som man själv har varit med och skapat.

V 35 2016
Om våra folkvalda vill att det skall utbildas fler lärare och socionomer varför löser man inte boendet för dessa med fler modulhus eller med att bygga fler studentboenden. Många drar sig för utbildningen när man inte har någonstans att bo. Halmstad & Skövde är exempel på detta. Personer som fått asyl skall bo i moduler. Är den ena parten viktigare än den andra? Förstår inte logiken.

V47 2016 - Rapport-Aktuellt-Agenda
En person som påträffas med illegala vapen på sig släpps i Sverige efter förhör och får vara fri till rättegången. I Danmark häktar man personen och denne förblir så till rättegången. Antalet skjutningar i våra grannländer är inte många i förhållande till det som nu sker i Sverige. Tyskland har 31.000 poliser om man ser i förhållande till folkmängden och Finland har 75% av Sveriges poliskår. I Finland har man alldrig haft problem med att blåljuspersonal angrips i samband med utryckning.

V48 2016 - GP - Anosh Gharsi - Frilansskribent
I en intervjuundersökning gjord av nätverket "Varken Hora eller Kuvad" där man undersökte attityder bland 12-18 åringar i Göteborgs socialt utsatta områden. Hälften av de tillfrågade uppger att de har större tillit till religösa samfund än till skolanställda. Många finner det viktigare att bevara familjetraditioner än att anpassa sig till majoritetssamhället. Kulturen står alltså över svenska lagar. Integrationen är en dragkamp mellan religösa ledare och svenska lagar och svensk kultur. 

V51 2016 - Aktuellt
Varför kan man inte lösa fusket på högskoleprovet? Ansvarig minister har inget "sting".

161222 - GP - "Månadens akademiker" Ann-Sofie Dahl - docent - bosatt i Köpenhamn
"Sverige är ett land som håller sig med en åsikt åt gången. Alla tycker likadant, till dess att ett påbud utgår någonstans ovanifrån. En svensk specialitet i vilket fall som helst, detta att  åsiktsmässigt gå i flock. I Danmark betraktas det närmast som suspekt om alla tycker likadant. Det sker förstås väldigt sällan, för här i landet älskar man att diskutera, debattera, ta ut svängarna och provocera. Vid de svensk-danska tv-debatterna förra hösten var det knappast de svenska som excellerade i debatteknik; däremot i långrandighet, moraliserande och poänglöshet. De danska deltagarna såg smått förundrade-och uppgivna - ut där i tv-studion, medan svenskarna malde på utan att hänga med i det höga danska debattempot."

Har själv testat detta. Haft samtal med kamrater runt flera lunchbord och uttryckt mig i positiva ordalag om Putin & Tramp. Putin anser jag att EU har trampat på "tårna" och Trump vill driva Amerika som ett företag - ett paradigmskifte. Men åsikten var klar runt bordet - om Putin och Tramp hade man inget positivt att säga. Får se vad man tycker om ett år - när ett annat "påbud" har kommit uppifrån.


V5 2017
Förstår inte varför det skjuts mer i Sverige än i övriga nordiska länder